Lezing in Zwolse synagoge: ‘de Oranjes en de Joden’

Geplaatst op

Datumwoensdag 11 oktober
Tijd19.30 u
LocatieSamuel Hirschstraat 8, Zwolle

Op woensdag 11 oktober a.s. geeft Dr. Bart Wallet in de Zwolse synagoge een lezing over het onderwerp: De Oranjes en de Joden : Mythe en werkelijkheid. Dr. Bart Wallet is onderzoekcoördinator Joodse Studies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij vertelt ons met beelden over dit historisch interessante onderwerp en beantwoordt uw vragen.

‘Doorgewinterde Oranjeklanten’, zo staan de Nederlandse Joden bekend. In tal van brochures, liederen en synagogediensten is de nauwe band tussen het Huis van Oranje en de Nederlandse Joden bezongen en uitgedragen. Maar hoe was in de loop van vier eeuwen die relatie tussen de Oranjes en de Nederlandse Joden nu eigenlijk echt? Waar ligt de bron van de Joodse Oranjeliefde? In april 2018 zal over dit onderwerp in het Joods Historisch Museum te Amsterdam de tentoonstelling ‘Joden en het Huis van Oranje’ worden geopend. Bij de voorbereiding daarvan is Dr. Wallet betrokken. De lezing geeft u alvast een voorproefje van de tentoonstelling.

De avond wordt georganiseerd door de Zwolse afdeling van het Genootschap Nederland-Israël. Niet-leden betalen een toegang van € 7,50. Er zullen enkele boeken te koop zijn die met dit onderwerp te maken hebben.

Het Genootschap Nederland-Israël, dat de avond organiseert, staat open voor allen die Israël en de joodse cultuur beter willen leren kennen. Leden krijgen per seizoen vijf interessante lezingen en een culturele avond aangeboden. Alle bijeenkomsten vinden plaats in de fraaie synagoge van Zwolle.